Overslaan en naar de inhoud gaan

Korstmoskruiper Harpalus neglectus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
neglectus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vooral in het zuidwesten, tot Noord-Afrika. Niet overal in het binnenland van Midden-Europa. Naar het oosten tot Oekraïne. Areaalkarakteristiek: 6, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vooral langs de duinkust en op de Veluwe. Klaarblijkelijk praktisch ontbrekend in de heide-stuifzand-complexen van Noord-Brabant en Drenthe. Op de Britse Eilanden beperkt tot de westelijke en zuidelijke duinkusten van Engeland en Wales (Luff 1998). Niet in Schotland en afgevoerd van de Ierse lijst (Speight et al. 1982). In Denemarken verspreid langs de westkust en oostkust (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen aan de uiterste zuidkust van Zweden (Lindroth 1945, 1986). In grote delen van Duitsland, maar alleen algemener in de grote heidegebieden in het noorden en aan de kust (Horion 1941); voor de omgeving van Berlijn als bedreigd op de Rode Lijst (Barndt et al. 1991). In het westen en het zuiden slechts zeer incidenteel. Niet in Oostenrijk, in Zwitserland alleen oude literatuuropgaven (Marggi 1992). In Italië niet in het noorden, maar wel in Toscane. In België in de zandgebieden in het noorden, ten zuiden van Noord-Brabant en aan de kust, merendeels oude waarnemingen (Desender 1986). In Vlaanderen als zeer bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: een onwaarschijnlijke melding uit de Biesbosch (FT23) uit 1960.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen sterk teruggelopen en de soort dreigt uit ons gebied te verdwijnen (Desender & Turin 1986, 1989). Waarschijnlijk al verdwenen uit grote delen van het Zeeuwse en Zuid-Hollandse duingebied.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.