Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene kruiper Harpalus distinguendus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)

Dagactief, vooral bij zonneschijn. Voortplanting overwegend in het voorjaar met overwintering van de imago’s, maar ook najaarsvoortplanting met larveoverwintering. De imago’s zijn geobserveerd bij het eten van slakkeneieren (Lindroth 1945). De larve is opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: macropteer. Diverse vliegwaarnemingen, o.a. uit Drenthe, per halve maand: april 0/2, mei 1/2 en juni 1/0 (TVH). Ook overdag bij zonnig weer vliegend waargenomen (Lindroth 1986). Desender (1989a) vond uitsluitend optimaal ontwikkelde vleugels en volledig ontwikkelde vliegspieren.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.