Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele kruiper Harpalus flavescens

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
flavescens [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
flavescens [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In grote delen van Europa, behalve het noorden, zuidelijk tot Midden-Italië en Bosnië. Vanaf Frankrijk naar het oosten tot West-Siberië en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland vrijwel aan de noordgrens van het verspreidingsgebied. Een moeilijk te vinden soort die echter af en toe, uitsluitend op de zandgronden, nog wordt aangetroffen. Niet op de Britse Eilanden en slecht eenmaal in Denemarken (Bangsholt 1983). Ook in het zuiden van Zweden slechts zeer incidenteel, alleen oude waarnemingen (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland eveneens alleen in zandige gebieden, meestal zeldzaam en plaatselijk, maar soms in aantal (Horion 1941). Voor Berlijn (Barndt et al. 1991) op de Rode Lijst. Weinig gemeld uit West-Duitsland, maar tamelijk verbreid in Hannover, Mittelelbe en Mecklenburg. Niet in Baden-Württemberg (Horion 1941, Trautner 1992b). Niet in Oostenrijk. Marggi (1992) vermeldde slechts één vangst voor Zwitserland uit het uiterste zuiden. Gemeld uit zandige gebieden in Frankrijk, maar niet in de nabijheid van Zwitserland. In België alleen in het noorden, in het gebied direct ten zuiden van Noord-Brabant, maar weinig recente vindplaatsen (Desender 1986); op de Rode Lijst voor Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen enigszins teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.