Overslaan en naar de inhoud gaan

Donkere kustkruiper Harpalus melancholicus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa langs de kusten vanaf de Middellandse Zee tot Zuid-Zweden en op diverse plaatsen in zandige gebieden in het binnenland. Naar het oosten tot Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland aan de kust en één oude vangst in Zuid-Limburg. Op de Britse Eilanden alleen aan de zuidkust van Engeland (o.a. East Anglia), weliswaar verbreid over een groot gebied, maar het betreft hier alleen waarnemingen van 1964 en ouder (Luff 1998). Er is één recente vangst bekend uit Zuid-Wales. In Groot-Brittannië op de Rode Lijst (Hyman 1992). In Denemarken zeer zeldzaam op de oostelijke eilanden, slechts enkele vangsten (Bangsholt 1983); op de Rode Lijst (Jørum 1995). In Fennoscandië alleen aan de kust in Zuid-Zweden en op Öland en Gotland (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland in het westen zeer plaatselijk en zeldzaam, maar algemener in Oost-Duitsland in zandige gebieden aan de kust en in het binnenland (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn op de Rode Lijst (Barndt et al. 1991). Niet in Zwitserland en Oostenrijk. In België slechts enkele oude waarnemingen aan de kust (Desender 1986). Op de Vlaamse Rode Lijst als ‘uitgestorven’ (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland enkele recente waarnemingen en misschien stabiel. Te weinig vangsten om een goede indruk te krijgen in samenhang met omliggend gebied (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.