Overslaan en naar de inhoud gaan

Smaragdkruiper Harpalus smaragdinus

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa niet in het zuiden en noorden. Vanaf het zuiden van Fennoscandië tot het noorden van Spanje, Midden-Italië, Albanië en Bulgarije. Naar het oosten tot West-Siberië, de Kaukasus en West-Azië. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland voornamelijk op de zandgronden in Midden-Nederland. In mindere mate in de duinen en in Drenthe, Twente en Noord-Brabant. Op de Britse Eilanden voornamelijk in het zuiden en oosten. Recentelijk ligt de noordgrens van de waarnemingen bij Risby Warren (Lincolnshire) maar er zijn geïsoleerde oude waarnemingen uit Wales (Luff 1998). Hyman (1992) plaatste de soort op de waarschuwingslijst. Niet in Schotland en Ierland. In Denemarken verspreid maar zeldzaam en beperkt tot Jutland en het noorden van Seeland (Bangsholt 1983). In Zweden verspreid in het zuiden, maar plaatselijk niet zeldzaam; in het zuiden van Noorwegen en Finland zeer lokaal en zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland over het gehele gebied verbreid, over het algemeen niet zeldzaam (Horion 1941), in het noorden plaatselijker. In Zwitserland recentelijk alleen in het zuiden, in het noorden waarschijnlijk verdwenen en daar op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België recentelijk vooral in het noorden en het zuidoosten (Desender 1986). In Vlaanderen, waar hij op de Rode Lijst staat (Desender et al. 1995), zijn veel vindplaatsen verloren gegaan.

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal waarnemingen van deze soort sterk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.