Overslaan en naar de inhoud gaan

Kalkkruiper Harpalus dimidiatus

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
dimidiatus [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
dimidiatus [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In Europa vooral in zuidelijk Midden-Europa en Mediterraan, met als noordgrens de lijn Zuid-Engeland, West-Duitsland, Oostenrijk, Zuid-Oekraïne. Naar het oosten tot de Transkaukasus en Noord-Iran. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland in Zuid-Limburg (o.a. Berger & Poot 1970, Klynstra 1941) en op enkele xerotherme lokaties in Noord-Brabant en langs de zuidzoom van de centrale stuwwallen (recent bij Wageningen, FT86) (TH). Op de Britse Eilanden alleen in Zuid-Engeland en het eiland Wight, zeer plaatselijk en zeldzaam, vooral aan de kust en op enkele plaatsen in het binnenland op kalkrijke bodem, vroeger mogelijk wijder verbreid (Luff 1998). Voor Engeland op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland in het westen en zuiden (Horion 1941). In Baden-Württemberg op de waarschuwingslijst (Trautner 1992b), evenals in Oostenrijk (Franz 1983). Verder verbreid in grote delen van Midden-Europa en niet zeldzaam, bv. in de Zwitserse Jura (Marggi 1992). In het westen van Frankrijk veel zeldzamer, en beperkt tot kalkgebieden (Horion 1941). In België veel oude waarnemingen langs de rivieren in het midden en het zuiden van het land, na 1950 zijn de vangsten beperkt gebleven tot het zuidoosten en Luxemburg (Desender 1986). In Vlaanderen als ‘uitgestorven’ op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: een buiten het Nederlandse verspreidingsgebied vallende, ongedateerde melding uit Katwijk (ET98).

Status: in Nederland, maar vooral in België, is het aantal vindplaatsen sterk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.