Overslaan en naar de inhoud gaan

Heidekruiper Harpalus solitaris

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
solitaris [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
solitaris [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Vanaf Frankrijk tot de Kaukasus, Siberië en Japan. In grote delen van Midden-Europa en Fennoscandië. In Midden-Europa montaan. Bijna niet in het Mediterrane gebied, daar montaan tot alpien, evenals in de Zeealpen, het noorden van de Apennijnen en het hooggebergte van Bosnië. Geïntroduceerd in Noord-Amerika. Areaalkarakteristiek: 7, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland recentelijk alleen in het Gooi, op de Veluwe en in Drenthe, voor het overige slechts oudere waarnemingen. Niet op de Britse Eilanden (Luff 1998). In Denemarken verspreid, maar met grote hiaten in het gebied en slechts weinig waargenomen na 1950 (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vooral verbreid in Zweden, maar praktisch overal vrij zeldzaam (Lindroth 1945, 1986). In Noorwegen voornamelijk in het zuiden, in Finland over het gehele land, maar eveneens zeldzaam. In Duitsland in het westen zeer zeldzaam en plaatselijk (Horion 1941), algemener in de Noord-Duitse laagvlakte en het Duitse middelgebergte. In Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst. In Zwitserland montaan tot alpien (Marggi 1992). In België kwam de soort zeer verspreid over een groot deel van het land voor, met name in het noorden en noordoosten (Desender 1986), na 1950 echter slechts één vindplaats. Op de Vlaamse Rode Lijst als ‘uitgestorven’ (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied sterk in aantal vindplaatsen achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.