Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelsprietkruiper Harpalus luteicornis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa van Zuid-Zweden tot het Centraal-Massief in Frankrijk, Noord-Italië, Bosnië en Roemenië. Naar het oosten tot in Siberië, Baikal? Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer verspreide waarnemingen langs de kust en een aantal oude opgaven uit het zuidelijke binnenland. Niet op de Britse Eilanden en in Denemarken. In Fennoscandië meest waarnemingen van zwervende immigranten, maar wellicht gevestigd langs de zuidwestkust van Zweden (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland over het gehele gebied, maar steeds zeer plaatselijk en incidenteel, (Horion 1941). In Zwitserland verbreid in de Jura, het Mittelland, de Alpen, Wallis, Graubünden en Tessin (Marggi 1992). In België weinig, zeer verspreide vangsten uit het midden en het oosten van het land (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggend gebied geen beduidende veranderingen in het aantal waarnemingen (Desender & Turin 1986, 1989). Het is merkwaardig dat hij, ondanks de grote zeldzaamheid, nergens op Rode Lijsten in de bedreigde categorieën valt.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.