Overslaan en naar de inhoud gaan

Schraallandkruiper Harpalus froelichii

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
froelichii [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Harpalus [genus] (33/29)
froelichii [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa van Zuid-Zweden tot de Pyreneeën, Noord-Italië en Bulgarije (Hieke & Wrase 1988). Van Engeland in oostelijke richting tot de Kaukasus, Oost-Siberië en Noord-China. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland voornamelijk op de zandgronden van Noord-Brabant, Midden-Limburg, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Hier en daar ook vondsten langs de kust. Op de Britse Eilanden beperkt tot het zuiden van Engeland en recentelijk alleen in het zuidoosten (East Anglia) aan de kust (Luff 1998). Hyman (1992) vermeldde de soort als ‘zeer bedreigd’ op de Rode Lijst. In Denemarken zeer verspreide waarnemingen, waarvan slechts weinig na 1950 (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen bekend van Zuid-Zweden (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland verbreid, maar Horion (1941) noteert hem als plaatselijk en zeldzaam; het meest in het noorden (Schleswig-Holstein) en het oosten; uitgesproken zeldzaam in het westen en het zuiden. Als ‘bedreigd’ opgevoerd op de Rode Lijsten van Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b). Ook in Oostenrijk (Franz 1983) en Zwitserland, waar hij alleen in de zuidelijke dalen is aangetroffen, staat hij op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België in het noorden van het land in een gebied aansluitend aan het verspreidingsgebied in Nederland (Desender 1986); in Vlaanderen eveneens als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: behalve in Nederland, waar in verhouding nog veel recente waarnemingen zijn gedaan, is het aantal vindplaatsen na 1950 in het gehele omliggend gebied sterk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.