Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote vierpuntpriemkever Bembidion quadripustulatum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa ten zuiden van Noord-Duitsland, Noord-Polen, Wit-Rusland en Midden-Rusland. Vanaf Noord-Afrika via Klein-Azië tot in Centraal-Azië. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

Het verspreidingsbeeld in Nederland is onduidelijk. Zowel langs de rivieren als verspreid buiten het fluviatiele gebied. In Engeland alleen in het zuidoosten, met slechts weinig recente waarnemingen; daar op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in het noorden van Engeland, en niet in Schotland en Ierland. In Fennoscandië en Denemarken alleen in aanspoelsel aan de zuidkust van Zweden aangetroffen, klaarblijkelijk waarnemingen van zwervende dieren (Lindroth 1985). In Duitsland wijd verbreid, behalve in het noorden (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In West- en Midden-Duitsland niet zeldzaam. Uit het Rheinland zijn veel vindplaatsen bekend. In Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst, evenals in Zwitserland, waar hij beperkt is tot de lagere gebieden in het westen (Marggi 1992). In België over het hele land verspreid (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: de meldingen van deze soort laten in Nederland en het omliggend gebied geen duidelijke voor- of achteruitgang zien (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.