Overslaan en naar de inhoud gaan

Tengere kwelderpriemkever Bembidion tenellum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
tenellum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Areaal nog onduidelijk, zie onder taxonomie. Waarschijnlijk alleen aan kusten en op zilte plaatsen. Binnenlandse waarnemingen berusten mogelijk grotendeels op foute determinaties. Areaalkarakteristiek: ?, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland meest oudere vangsten uit Zeeland. Een recente melding uit dat gebied bleek niet correct te zijn. Eén vangst is bekend uit Groningen van 1962 (KV). Over deze soort is al gepubliceerd door Klynstra (1939), Reclaire & Van der Wiel (1946) en door Van der Wiel (1956), die de soort opnieuw voor de fauna vermeldde, nadat hij door Klynstra (1939) geschrapt was. De laatste waarnemingen zijn van 1948 van Oostkapelle (ET31) (RBA) en Arnemuiden (ET40) (PJB). Niet op de Britse Eilanden. In Denemarken in het zuidoosten en op de eilanden in de Oostzee (Bangsholt 1983); als bedreigd op de Rode Lijst (Jørum 1995). Enkele vangsten in Zuid-Zweden, waarschijnlijk meegevoerd met de wind, aldaar niet gevestigd (Lindroth 1985). In Duitsland (Horion 1941) aan de Oostzeekust op diverse plaatsen, maar ook op bekende omvangrijke schorrengebieden (omgeving Hannover) nog niet aangetroffen. Inmiddels recentelijk ook voor de Duitse Waddeneilanden gemeld (Langeoog) (Gräf 1987). Burmeister (1939) meldde hem nog van het laagland en bergdalen tot 1500 m; dit is waarschijnlijk niet correct, tegenwoordig op diverse Rode Lijsten (vergelijk Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Ook Marggi voerde aan dat de meldingen voor Zwitserland op foute determinaties berusten (zie onder ‘taxonomie’). In België alleen oude waarnemingen uit het gebied onder Zeeuws-Vlaanderen langs de Schelde (Desender 1986), daar uitgestorven (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: de vindplaats Amsterdam (FU20) uit de lijst van Everts (ongepubl., RMNH Leiden).

Status: over de faunistische status zijn te weinig gegevens beschikbaar. Hij is mogelijk sterk achteruitgegaan.

bewerkt EC, 12-12-2014
Muilwijk & Felix (2010) melden de soort alleen uit de provincie Zeeland. De laatst geverifieerde waarneming uit Nederland werd gedaan in 1948 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.