Overslaan en naar de inhoud gaan

Slanke kwelderpriemkever Bembidion normannum

Foto: Tim Faasen

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
normannum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Van de zuidkust van Denemarken en Noord-Duitsland tot Italië. Volgens Burmeister (1939) zijn alle oudere opgaven uit het binnenland van Europa fout, maar hij noemde slechts Midden-Europese vindplaatsen. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland alleen in het zeekleigebied, maar daar niet zeldzaam. Niet in de IJsselmeerpolders. Op de Britse Eilanden verbreid aan de kusten van Engeland, Zuid-Wales en Ierland, alleen talrijk aan de zuid- en oostkust van Engeland (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken alleen aan de zuidkust, zowel aan de west- als aan de oostkant, en op de eilanden (Bangsholt 1983). Niet in Fennoscandië. Voor Duitsland vermeldde Horion (1941, 1959) hem alleen van de Noordzeekust tot aan de monding van de Weser. Op nagenoeg alle Oost-Friese eilanden aangetroffen, zoals Borkum, Memmert, Norderney, Föhr en Sylt, maar Mossakowski (1991) plaatste hem voor de regio Bremen op de waarschuwingslijst. Niet in het binnenland van Europa. In België zeer beperkt langs de westkust en de monding van de Schelde (Desender 1986). In Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggende gebied zijn geen grote veranderingen in het aantal waarnemingen en vindplaatsen geconstateerd (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.