Overslaan en naar de inhoud gaan

Ribbelkoppriemkever Bembidion assimile

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
assimile [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
assimile [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Europa, zonder het noorden van Fennoscandië en Rusland. Wel in Noord-Afrika, op het Iberisch schiereiland alleen in het noorden. Naar het oosten tot in West-Siberië. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral in het alluviale gebied. In Duitsland lijkt de verspreiding sterk op die van B. gilvipes (Horion 1937, 1941). Op de Britse Eilanden in het zuidelijke deel van Groot-Brittannië, inclusief het eiland Man; ook in Ierland (Luff 1998). In Wales vooral aan de kust. In Denemarken verbreid, maar ontbrekend in delen van Midden-Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië algemeen verbreid langs de zuidkust van Zweden, op öland en Gotland, verder verspreide vangsten in het binnenland van Zuid-Zweden (Lindroth 1945, 1985). Algemeen in de Noord-Duitse laagvlakte, in de zuidelijke bergachtige streken zeldzamer. Naar Oostenrijk toe wordt hij weer algemener (Mandl 1978). In Zwitserland alleen in het noorden en westen (Marggi 1992). In België algemeen in het westelijke deel van het land (Desender 1986).

Status: in Nederland en een aanzienlijk deel van het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen vooruitgegaan (Desender & Turin 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.