Overslaan en naar de inhoud gaan

Geelpootpriemkever Bembidion gilvipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
gilvipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Midden-Europa en zuidelijk Fennoscandië. Naar het oosten tot West-Siberië. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland uitgesproken fluviatiel, vooral talrijk langs de grote rivieren (vergelijk onder andere B. dentellum, B. semipunctatum en Agonum micans). Op de Britse Eilanden een voornamelijk zuidelijke en oostelijke soort van Engeland, Wales, met slechts een waarneming uit Ierland; op de Rode Lijst geplaatst (Hyman 1992). In Denemarken vooral in het zuidoosten (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer beperkt in het zuidoosten van Noorwegen maar tamelijk verbreid in het zuiden van Zweden en Finland, tot ongeveer 62° noorderbreedte. De soort heeft volgens Horion (1941) zijn verspreidingscentrum in de Noord-Duitse laagvlakte en is daar algemeen en talrijk. Naar het zuiden toe in het Duitse middelgebergte wordt hij steeds zeldzamer, ten zuiden van de Main zeer zeldzaam en in Zuid-Beieren niet meer gevonden. In Zwitserland komt hij niet voor. In België vooral niet zeldzaam langs de rivieren in Vlaanderen, in het midden en oosten van het land veel zeldzamer (Desender 1986, Desender et al. 1995).

Status: in het omliggend gebied iets vooruitgegaan qua aantal vindplaatsen, of gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.