Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote smalnekpriemkever Bembidion stomoides

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
stomoides [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
stomoides [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Montaan, beperkt tot de Britse en Midden-Europese berggebieden: Noord-Engeland en Schotland, Alpen, Sudeten, Karpaten, Centraal Plateau (Frankrijk), Pyreneeën en de Noord-Apennijnen (Marggi 1992). Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland alleen in Zuid-Limburg en daar aan de uiterste rand van het continentale deel van het verspreidingsgebied. In Groot-Brittannië in de hogere gebieden, met name Noord-Engeland, zeer verspreid, plaatselijk en zeldzaam; incidenteel in Zuidwest-Engeland, Wales en Schotland en niet bekend van Ierland (Lindroth 1974, Luff 1998). Door Hyman (1992) op de Rode Lijst geplaatst. Niet in Denemarken en Fennoscandië. Ook in het Duitse middelgebergte zeer zeldzaam (Horion 1941). In Zwitserland vooral in de centrale berggebieden (Marggi 1992), daar soms algemeen. In België slechts enkele verspreide vangsten, meest in het oosten (Desender 1986). In Vlaanderen mogelijk bedreigd (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: de onwaarschijnlijke vindplaats Texel, Koog (FU18): (etiketverwisseling?) (PW, NMNB).

Status: in Nederland is de soort gezien de waarnemingen in België en in Duitsland nog relatief goed vertegenwoordigd, ook het aantal vangplaatsen is stabiel gebleven, evenals in België (Desender & Turin 1986, 1989).

 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.