Overslaan en naar de inhoud gaan

Roodbandpriemkever Bembidion modestum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
modestum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
modestum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Vooral in de bergachtige streken op het continent: Alpen, Jura, de Duitse en Franse middelgebergten (zoals het Centraal Plateau), Sudeten, Karpaten en de Noord-Balkan. Geïsoleerd in de Pyreneeën. Langs de grote rivieren zoals de Elbe, Loire, Oder, Rijn, Seine en Weser, soms tot ver in het laagland. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland strikt fluviatiel, langs de grote rivieren in het midden van het land. Niet op de Britse Eilanden, Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland langs bovengenoemde grote rivieren (zie Areaal), tot de omgeving van Hamburg en Berlijn. Voor het Rheinland gaf Horion (1937) hem echter als zeer zeldzaam op. Verder in hoofdzaak montaan (Horion 1941). In Zwitserland goed vertegenwoordigd, maar vooral langs de grote rivieren. In België slecht één oude waarneming in het uiterste oosten (Desender 1986).

Niet opgenomen: de vindplaats Scheveningen (ET87) uit de lijst van Everts (ongepubl., RMNH Leiden).

Status: bij ons vrij veel recente waarnemingen, in Nederland zeer waarschijnlijk niet achteruitgegaan.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.