Overslaan en naar de inhoud gaan

Sierlijke priemkever Bembidion decorum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
decorum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
decorum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Montaan, vanaf de Britse Eilanden en Midden-Duitsland tot in het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot Roemenië en West-Turkije. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland fluviatiel. Op de Britse Eilanden minder noordelijk dan de andere (oecologisch) verwante soorten; vooral in Wales, Zuidwest-Engeland en enkele zuidoostelijke gebieden; zeer verbreid in Ierland (Luff 1998). In Denemarken slechts één locatie in West-Jutland met vangsten van een aantal dieren van 1920 tot 1924 (Bangsholt 1983, Lindroth 1985); als uitgestorven op de Rode Lijst (Jørum 1995). Niet in Fennoscandië. In Duitsland niet in het overgrote deel van de Noord-Duitse laagvlakte, maar algemener in zuidelijke richting vanaf de Middenrijn (Horion 1941). Langs de Nederrijn in Duitsland bijna niet gevonden, een beeld dat niet aansluit bij het voorkomen in Nederland. Volgens Horion heeft de soort een verspreiding die sterk lijkt op die van B. prasinum en B. tibiale. In Zwitserland in een groot gebied, vooral Mittelland en Tessin, niet in de hoogste delen van het land (Marggi 1992). In België beperkt tot het oosten, in een gebied dat goed aansluit bij de vindplaatsen in Zuid-Limburg (Desender 1986). In Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: zeer oude meldingen van de vindplaatsen Amsterdam (FU20) en Hoek van Holland (ET75) uit de lijst van Everts (ongepubl., RMNH Leiden).

Status: in Nederland min of meer stabiel gebleven, maar in België duidelijk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.