Overslaan en naar de inhoud gaan

Groefkoppriemkever Bembidion doris

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
doris [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
doris [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Vanaf Noord-Spanje en Midden-Italië tot Oost-Siberië. Niet in Noordoost-Noorwegen en het Balkanschiereiland. In het noordelijke deel van het verspreidingsgebied vrij gewoon, in zuidelijk Midden-Europa veel zeldzamer (Marggi 1992). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in hoofdzaak op de hogere gronden, weinig in het rivierengebied. Niet op de zware kleigronden. In Groot-Brittannië wijd verbreid, maar plaatselijk soms talrijk (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken eveneens niet zeldzaam (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het zuiden van Zweden en grote delen van Finland, behalve in de subalpiene en alpiene gebieden, in Noorwegen vrij algemeen in het zuiden en zuidoosten in de kuststreek (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland overal, tot aan de rand van de Alpen in Beieren (Horion 1941). In de Noord-Duitse laagvlakte niet zeldzaam en soms algemeen. In de hogere gebieden plaatselijk. In Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en Zwitserland (Marggi 1992) staat hij op de Rode Lijst. In Zwitserland niet in de hogere delen. In België vooral in het westen, niet zeldzaam (Desender 1986, Desender et al. 1995).

Status: het aantal waarnemingen is vrij stabiel gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.