Overslaan en naar de inhoud gaan

Achtvlekpriemkever Bembidion octomaculatum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Noord-Afrika en geheel Europa, behalve het grootste deel van de Britse Eilanden en Fennoscandië. Naar het oosten tot West-Siberië en via de Kaukasus, Klein-Azië, Syrië tot in Centraal-Azië (Turkmenistan). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer beperkt fluviatiel, plaatselijk soms in aantal. Vooral in Zuid-Limburg en enkele vangsten langs de grote rivieren. Twee noordelijke waarnemingen buiten dit gebied, uit de oude atlas (Turin et al. 1977), werden bij de nieuwe opname van het basismateriaal niet teruggevonden. In Engeland plaatselijk en zeldzaam, meest zeer oude waarnemingen van vóór 1876 (Wight, West-Sussex). Hij werd door Hyman (1992) uitgestorven geacht, maar Luff (1998) meldt recente herontdekkingen uit East Sussex (Jones 1992) en West Kent (Hodge 1997), benevens een oudere waarneming afkomstig van East Anglia (1926). In Denemarken slechts één recente waarneming van Bornholm (1951) en in Fennoscandië slechts incidentele, kennelijk migrerende individuen (Lindroth 1985). Volgens Horion (1941) in geheel Duitsland in het stroomgebied van alle rivieren, maar vaak plaatselijk en onregelmatig, soms algemeen. In het noorden van Duitsland duidelijk zeldzamer, maar bestendig in het gebied van de Elbe en oostelijk daarvan (Horion 1937). Trautner (1992b) plaatste hem in Baden-Württemberg op de Rode Lijst. In Zwitserland alleen in de lagere gebieden (Marggi 1992). In België voornamelijk in het westen, maar zeldzaam (Desender 1986, Desender et al. 1995). Het verspreidingsgebied in Zuid-Limburg vindt amper een vervolg in België en in de Ardennen komt hij nauwelijks voor.

Status: in Nederland en het omliggende gebied gelijk gebleven, of wellicht iets achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.