Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweevlekpriemkever Bembidion biguttatum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
biguttatum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Europa, behalve het noorden en het zuiden. Naar het oosten tot de Kaukasus, Kirgizië en West-Siberië. Ook op Madeira (Machado 1992). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in hoofdzaak een fluviatiele soort, die echter ook vrij veel voorkomt in de kleistreken van Groningen en Friesland. In Groot-Brittannië verbreid en in Engeland talrijk; naar het noorden en westen toe steeds plaatselijker en in Schotland zeer plaatselijk (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken alleen in het oosten van Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië alleen in het uiterste zuidwesten van Zweden en Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland in grote delen algemeen tot zeer gewoon (Horion 1941), onder andere in het Rheinland (Horion 1937), maar in Zuid-Duitsland zeldzamer. Marggi (1992) meldde hem in Zwitserland alleen voor de lagere gebieden in het noordwestelijk deel. In België zeer verbreid, vooral in het westen (Desender 1986).

Status: het aantal vindplaatsen is bij ons en in het omliggend gebied min of meer constant (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.