Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleine maanvlekpriemkever Bembidion lunulatum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
lunulatum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
lunulatum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Europa, behalve grote delen van Fennoscandië en Rusland. Niet in de hoge berggebieden. Vanaf Zuid-Europa en Noord-Afrika tot Klein-Azië en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland op de kleigronden, vrij algemeen. Op de Britse Eilanden in Engeland plaatselijk maar niet zeldzaam, eerder een zuidelijke dan een zuidoostelijke soort, noordelijk tot Cumberland en Zuid-Wales; niet in Schotland en slechts één waarneming uit de omgeving van Dublin (1976) in Ierland (Luff 1998). In Denemarken in Oost-Jutland en op de eilanden eveneens niet zeldzaam (Bangsholt 1983). De soort is zich in dit gebied en in Zuid-Zweden waarschijnlijk aan het uitbreiden (Lindroth 1985). Volgens Horion (1941) in geheel Duitsland, maar plaatselijk (zie ook Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Zeldzamer in Oost-Duitsland (Burmeister 1939). In Zwitserland beperkt tot het noorden en westen (Marggi 1992). In België wat minder in de hogere delen (Desender 1986).

Status: in het gehele omliggend gebied is het aantal vindplaatsen tenminste stabiel, of gaat licht vooruit (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.