Overslaan en naar de inhoud gaan

Iriserende priemkever Bembidion iricolor

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
iricolor [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
iricolor [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Langs de kusten van West-Europa, vanaf Denemarken tot Griekenland en Noord-Afrika. Ook op de Canarische eilanden (Machado 1992). Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In hoofdzaak beperkt tot het Zeeuwse gebied. Al kort na de drooglegging heeft hij de IJsselmeerpolders gekoloniseerd en is daar vrij algemeen geworden. Op de Britse Eilanden vooral aan de kusten van Engeland en Wales, incidenteel ook in het binnenland; niet in Schotland en Ierland (Luff 1998). In Denemarken alleen langs de zuidelijke Noordzeekust (Bangsholt 1983), niet in Fennoscandië. In Duitsland eveneens tot de Noordzeekust van het vasteland beperkt en zou op de Oost-Friese eilanden niet voor komen (Von Lengerken 1929, Horion 1941, 1959), maar daar onlangs wel waargenomen. Waarschijnlijk is hij ook op de Nederlandse waddeneilanden wel hier en daar aanwezig (oude vangsten zijn bekend van Texel). Niet in Zwitserland. In België alleen langs de Noordzeekust en in het estuarium van de Schelde (Desender 1986), daar zeldzaam (Desender et al. 1995). In Midden- en Zuid-Frankrijk ook hier en daar in de grote binnenlandse valleien (Bonadona 1971).

Status: in Nederland is het aantal vindplaatsen uitgebreid, in Denemarken en België min of meer stabiel gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.