Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote leempriemkever Bembidion stephensii

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
stephensii [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
stephensii [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. In Fennoscandië alleen in het uiterste zuiden. In het Mediterrane gebied alleen in het noorden. In het zuiden van het verspreidingsgebied zeldzamer dan in Midden-Europa. Naar het oosten tot Wit-Rusland, West-Oekraïne en Bulgarije. Geïntroduceerd in Oost-Canada (Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland praktisch beperkt tot de lemige kalkgronden van Zuid-Limburg. In aantal aangetroffen in de grote steengroeve in de Muschelkalk te Winterswijk (FS, HT). Een schijnbaar zeer geïsoleerde vindplaats betrof een kwelder bij Holwerd (TH). Op de Britse Eilanden (pleksgewijs) wijd verbreid behalve in het noorden van Schotland, steeds plaatselijk en niet algemeen (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken zeer beperkt in Oost-Jutland (Bangsholt 1983). Ook enkele waarnemingen bekend uit het uiterste zuidoosten van Noorwegen (Lindroth 1985). In Duitsland overal en plaatselijk niet zeldzaam (Horion 1941). In het Rheinland vrij zeldzaam en meestal in lemige groeven (Horion 1937). In Baden-Württemberg op de waarschuwingslijst (Trautner 1992b). In Zwitserland voornamelijk in het noorden en westen, daar op de Rode Lijst (Marggi 1992). In Oost-België een reeks van oude waarnemingen in het gebied onder Zuid-Limburg (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in Denemarken, Nederland en België bleef het aantal vindplaatsen vrijwel gelijk (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.