Overslaan en naar de inhoud gaan

Rivierpriemkever Bembidion fluviatile

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
fluviatile [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
fluviatile [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Niet in Noord-Europa, ook niet in het grootste deel van het Iberisch schiereiland, Italië en Zuid-Griekenland. Naar het oosten tot Oekraïne, Roemenië en Klein-Azië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland doet hij zijn naam eer aan, en is strikt beperkt tot het rivierengebied. In Groot-Brittannië vroeger in een groter gebied, maar thans zeer plaatselijk gevonden in Zuid-Schotland, en verder beperkt tot Zuid-Wales, Noord- en Midden-Engeland, niet in Zuid-Engeland en Ierland (Lindroth 1974, Luff 1998); op de waarschuwingslijst van Hyman (1992). Niet in Scandinavië en Denemarken. In Duitsland niet in het noorden (Oost-Friesland, Westfalen, Mecklenburg-Vorpommern), maar zuidelijker verspreid en soms plaatselijk talrijk, vooral in Zuid-Duitsland (Horion 1941). Dit is in tegenspraak met de vermeldingen op de Rode Lijsten van Baden-Württemberg (Trautner 1992b) en Bayern (Lorenz 1992). In Zwitserland slechts één oude waarneming en eveneens op de Rode Lijst (Marggi 1992). In België enkele waarnemingen in het oosten (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: aantal waarnemingen in Nederland en België is min of meer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.