Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelle priemkever Bembidion velox

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
velox [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
velox [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort, naar het oosten tot Siberië (de Lena, Amoer, Kamtsjatka). Europa ten noorden van de Alpen. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland heeft de soort een uitgesproken fluviatiele verspreiding. Niet op de Britse Eilanden en in Denemarken. In Fennoscandië zeer verbreid in het zuiden en zuidoosten van Noorwegen, in het overgrote deel van Zweden, behalve een brede strook in het zuidoosten; in Finland vrij algemeen verbreid over het land, maar niet in de hooggebergten van Scandinavië (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland in het noorden en zuiden zeldzaam of ontbrekend, in het oosten wat algemener (Horion 1941). In Midden-Duitsland vooral langs de Rijn en Elbe. Barndt et al. (1991) gaven hem voor de omgeving van Berlijn als uitgestorven op. Hij wordt niet gemeld van Baden-Württemberg. In Oostenrijk op de Rode Lijst (Franz 1983), evenals in Zwitserland, waar hij zeer zeldzaam is (in het noorden) of mogelijk geheel verdwenen (in het zuiden) (Marggi 1992). In België alleen in het uiterste noorden, onder Noord-Brabant, met slechts weinig recente waarnemingen (Desender 1986). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: in onze streken mogelijk achteruitgegaan, al is voor Nederland nog geen duidelijke trend te zien (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.