Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoudervlekpriemkever Bembidion humerale

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
humerale [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
humerale [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Midden- en West-Europa. Naar het zuiden tot Midden-Frankrijk, Noord-Italië, Noord-Joegoslavië en naar het oosten tot West-Rusland en Roemenië. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

Bij ons beperkt tot de hogere veengronden. In Engeland recentelijk (1975) ontdekt in Yorshire Thorne, Hatfield Moors), aldaar, hoewel plaatselijk soms talrijk, door commerciële exploitatie van venen sterk bedreigd en derhalve op de Rode Lijst geplaatst (Hyman 1992). Fossiele vondsten (o.a. Somerset) duiden voor de Britse Eilanden eerder op een relict dan op een recente introductie (Luff 1998). Van Denemarken alleen bekend van Midden-Jutland en enkele oude waarnemingen van Bornholm (Bangsholt 1983). In Scandinavië beperkt tot het uiterste zuiden van Zweden en Finland, maar steeds zeldzaam en plaatselijk. In Duitsland wijd verbreid en vooral in de hoogvenen van de West-Duitse laagvlakte vaak talrijk (Horion 1941). In Midden- en Zuid-Duitsland veel zeldzamer. Voor de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg op de Rode Lijst (Trautner 1992b), evenals in Oostenrijk (Franz 1983) en Zwitserland, waarvan slechts zeer weinig vangsten bekend zijn uit het noordelijke deel van het land (Marggi 1992). In België alleen in het noordoosten, in het gebied onder Noord-Brabant en in de Hoge Vennen (Desender 1986). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: bij ons en in Denemarken en België is het aantal vindplaatsen min of meer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.