Overslaan en naar de inhoud gaan

Puntglanspriemkever Bembidion properans

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
properans [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctisch soort. In geheel Europa behalve het noorden en het uiterste zuidwesten. Naar het oosten tot in Klein-Azië, Kaukasus, Siberië, Amoer. Geïntroduceerd in Oost-Canada, Nova Scotia (Ball 1960, Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In geheel Nederland, niet zeldzaam. Op de Britse Eilanden praktisch beperkt tot Engeland en Wales, slechts één waarneming is bekend uit Schotland en geen uit Ierland (Luff 1998). In Denemarken zeldzaam in Oost-Jutland, maar verbreid op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië algemeen in het zuidoosten van Noorwegen, vrij zeldzaam en plaatselijk in Zweden tot 60° noorderbreedte, maar weer vrij algemeen in het zuiden van Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland zou hij volgens Horion (1941) meer in de rivierdalen gevonden worden dan B. lampros, die meer in de bosrijke gebieden in bergachtige streken zou voorkomen. Waarschijnlijk echter evenals B. lampros in Duitsland over een groot deel van het gebied verbreid. Marggi (1992) meldde dat de soort in Zwitserland minder diep in de rivierdalen gevonden wordt dan B. lampros, verder overal verbreid, behalve in de hoogste delen van het land. In België tamelijk homogeen verbreid, maar iets minder algemeen dan de vorige soort (Desender 1986).

Status: in Nederland en het omliggende gebied wijd verbreid en overal vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.