Overslaan en naar de inhoud gaan

Duinpriemkever Bembidion pallidipenne

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Atlantische soort met kustverspreiding van Zuid-Fennoscandië tot Portugal. Niet in Finland en Russisch Fennoscandië. Wel rond het zuidelijk deel van de Oostzee, inclusief de Baltische staten (Silfverberg 1992). Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland in het gehele kustgebied. Langs de voormalige Zuiderzeekust werden in de jaren zeventig nog relictpopulaties nabij Nijkerk (FT68) aangetroffen. Op de Britse Eilanden verspreid gevonden langs een groot deel van de kusten, waarschijnlijk ook in Ierland (Luff 1998). In Groot-Brittannië op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). In Denemarken langs de gehele kust, maar ook enkele malen in het binnenland. In Fennoscandië langs de zuidkusten van Noorwegen en Zweden, inclusief öland en Gotland, steeds zeldzaam en plaatselijk (Lindroth 1945, 1985). Over het recente voorkomen in Duitsland zijn weinig gegevens beschikbaar, maar op de Oost-Friese eilanden overal aangetroffen (Turin 1991). Volgens Horion (1941) overal langs de noordkust, daar vrij gewoon en talrijk. In België alleen aan de kust, op de Rode Lijst van Vlaanderen omdat de soort daar geheel dreigt te verdwijnen (Desender et al. 1995).

Status: het aantal vindplaatsen is bij ons min of meer stabiel, maar in Denemarken en vooral België achteruitgegaan (Desender & Turin 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.