Overslaan en naar de inhoud gaan

Getande priemkever Bembidion dentellum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
dentellum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Niet in het noordelijke deel van Fennoscandië en het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot in Siberië en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland heeft deze soort een fluviatiele verspreiding (vergelijk de verspreidingsbeelden van B. semipunctatum, B. gilvipes en Agonum micans). Op de Britse Eilanden een uitgesproken zuidelijke soort, algemeen in Zuid-Wales en Engeland, noordelijk tot Durham, zeer zeldzaam in Schotland (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken slechts gevestigd op Bornholm (Bangsholt 1983). In Fennoscandië verbreid in het zuiden van Zweden en Finland tot ca. 63° noorderbreedte en in het zuidoosten van Noorwegen, langs de westkust enkele zeer verspreide waarnemingen; ook in het uiterste zuiden van het schiereiland Kola (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland overal gewoon, vooral langs de rivieren, in het Rheinland algemeen in het gehele gebied (Horion 1937, 1941). Ook uit Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk zijn van de lagere gebieden talrijke vindplaatsen bekend (Marggi 1992). In België algemeen (Desender 1986).

Status: in het omliggend gebied en Nederland is het aantal waarnemingen gelijk gebleven of iets toegenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.