Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevlekte kwelderpriemkever Bembidion varium

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
varium [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
varium [soort]

Dagactief, vooral bij zonnig weer, heliofiel. Maximale activiteit van de volwassen dieren in het voorjaar en de zomer. Voortplanting in het voorjaar, met larvale ontwikkeling in de zomer. De poprust in juli duurt ca. acht dagen (Burmeister 1939). Overwintering als imago. Hij jaagt op aaltjes (Nematoda) en keverlarven van de genera Heterocerus (Heteroceridae) en Ochthebius (Hydraenidae) (Lindroth 1985). De larve is opgenomen in de tabel van Luff (1993).

Dispersie: macropteer, veel betrouwbare vliegwaarnemingen. Het door Desender (1989a) onderzochte Belgische materiaal bleek steeds goede vliegspieren en vleugels van optimale lengte te hebben. Volgens Meijer (1980) vlogen zowel de mannetjes als de vrouwtjes, ongeacht de leeftijd, even veel, en blijft de soort dus gedurende zijn gehele leven onverminderd tot vliegen in staat. Hij vliegt graag bij zonnig weer. De soort werd al vroeg in de IJsselmeerpolders aangetroffen (Haeck 1971).

 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.