Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevlekte kwelderpriemkever Bembidion varium

Foto: Louis Westgeest

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
varium [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
varium [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Geheel Europa, in Fennoscandië alleen Zuid-Zweden. Naar het oosten tot in Siberië, Amoer, Kamtsjatka, Mongolië. Ook op de Canarische Eilanden (Machado 1992). Areaalkarakteristiek: 5 , Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

Een soort van vooral kleigronden. Behalve in het rivierengebied goed vertegenwoordigd in Zeeland, de IJsselmeerpolders en de Noord- en Zuid-Hollandse polders. Op de Britse Eilanden verbreid en algemeen in Engeland en Wales; met name talrijk in de zoutmoerassen in Zuidoost-Engeland (Essex tot Suffolk); slechts incidenteel gemeld van Ierland en Schotland (Luff 1998). In Denemarken verbreid en vrij algemeen op de eilanden en in de kuststreek van Jutland (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vooral in het zuidoosten van Zweden, inclusief Öland en Gotland, niet zeldzaam en sedert 1983 ook incidenteel gemeld uit het uiterste zuidoosten van Noorwegen (Lindroth 1945, 1985). In Finland zeldzaam, alleen in het zuidwesten. In Duitsland komt hij overal voor, maar volgens Horion (1941) in het westen vrij zeldzaam, terwijl hij in het noorden en oosten veel en talrijk voorkomt. Wellicht is het voorkomen direct gekoppeld aan alluviale gronden. In Zwitserland in het noordwesten, een enkele waarneming van Tessin, alleen in de lagere delen, in de bergen zelfs niet in de grotere rivierdalen (Marggi 1992), op de Rode Lijst. In België eveneens algemeen op kleigronden.

Status: in ons gebied niet achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.