Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleipriemkever Bembidion semipunctatum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. Europa, behalve in het noorden en het zuiden. Naar het oosten tot Klein-Azië en Siberië. Vermeldingen uit Noord-Afrika (Lindroth 1985, Marggi 1992) berusten op verwisseling met B. semipunctatum Bedel (nec Donovan = B. varium) (Antoine 1955-1962). Ook in westelijk Noord-Amerika (Lindroth 1985). Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland een uitgesproken fluviatiele verspreiding, met als kerngebieden Zuid-Limburg en de grote rivieren (Maas, IJssel); vergelijk onder andere B. dentellum en B. gilvipes. Hoewel in de vorige eeuw waargenomen tot Durham in het noorden en Glamorgan in het westen, nu in Groot-Brittannië zeer beperkt verspreid en slechts plaatselijk in Oost- en Noord-Engeland, recentelijk vooral in het gebied van de Severn en de grensstreek met Zuid-Wales (Luff 1998). Door Hyman (1992) op de waarschuwingslijst geplaatst. In Denemarken slechts één oude vindplaats (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer beperkt, voornamelijk langs enkele rivieren in Zuidoost-Noorwegen en Zuidwest-Zweden, verspreid maar plaatselijk algemeen, in Finland alleen aan de zuidkust aangetroffen in aanspoelsel (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland in het westen en zuiden algemeen (Horion 1941), in Zwitserland alleen in het lagere gebied in het noorden langs de Aare en zijn zijrivieren (Marggi 1992). In België zeer verspreid in het midden van het land en het gebied van de Maas (Desender 1986), zeldzaam in Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: in België is het aantal vindplaatsen duidelijk achteruitgegaan, maar in Nederland vrijwel gelijk gebleven (Desender & Turin 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.