Overslaan en naar de inhoud gaan

Gele kwelderpriemkever Bembidion ephippium

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
ephippium [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
ephippium [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Verspreid langs de kusten van Europa, vanaf Denemarken tot Noord-Afrika en de Zwarte Zee. In zeldzame gevallen op zilte bodem in het binnenland van Europa, zoals aan de Neusiedler See. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland thans beperkt tot het Zeeuwse zeekleigebied. Enkele oude vangsten zijn bekend uit Noord-Holland, onder andere van Texel. Het aantal waarnemingen is vrijwel gelijk gebleven, onlangs op verschillende nieuwe plaatsen in Zeeland door Krebs (BK) gevonden. Op de Britse Eilanden aan de zuidkust van Engeland tot aan Lincolnshire, plaatselijk talrijk (Lindroth 1974, Luff 1998). Hyman (1992) plaatste hem op de waarschuwingslijst. In Denemarken één enkele recente vindplaats aan de zuidelijke westkust (Bangsholt 1983). Niet in Fennoscandië. Von Lengerken (1929) en Horion (1959) vermeldden vindplaatsen op de Oost-Friese eilanden en een enkel plaats op het vasteland van de Duitse noordkust. Van de West-Friese eilanden zijn alleen waarnemingen van Norderney en Juist bekend. Over voor- of achteruitgang in Duitsland konden geen gegevens gevonden worden. Niet in het binnenland van Midden-Europa, behalve aan de Neu-siedler See, waar hij volgens Horion (1959) onder andere bij Illmitz periodiek talrijk voorkomt. In België, waar ook oude waarnemingen (voor 1950) uit het noordelijke binnenland afkomstig zijn, recentelijk (laatste waarneming 1973) alleen aan de kust; in Vlaanderen op de Rode Lijst (Desender 1986, Desender et al. 1995).

Status: het is moeilijk een conclusie te trekken over zijn status voor ons gebied, maar waarschijnlijk zijn er daarin geen grote veranderingen opgetreden (Desender & Turin 1989). 

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.