Overslaan en naar de inhoud gaan

Bospriemkever Bembidion deletum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
deletum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
deletum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Noord-Afrika en Europa, niet in het zuiden van het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot Zweden, West-Rusland, de Zwarte Zee en Klein Azië. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland duidelijk geografisch beperkt, niet in het noorden van het land. De soort is goed vertegenwoordigd op de Britse Eilanden, vooral in Engeland en Wales, zeldzamer en meer plaatselijk in Ierland en Schotland (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken in Oost-Jutland en op de eilanden (Bangsholt 1983). In Fennoscandië nagenoeg beperkt tot het westen, met name in het zuidwesten van Zweden plaatselijk talrijk, in Finland alleen op enkele plaatsen aan de oostgrens (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland vooral in de hogere gebieden algemeen, in de Noord-Duitse laagvlakte alleen plaatselijk en zeldzaam (Horion 1941). In Zwitserland algemeen in grote delen van het land (Marggi 1992). In België voornamelijk gevonden in het oosten van het land (Desender 1986). In Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Status: alleen in België is het aantal vindplaatsen toegenomen, in Nederland en Denemarken min of meer gelijk gebleven (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.