Overslaan en naar de inhoud gaan

Platte priemkever Bembidion prasinum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
prasinum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
prasinum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort, boreomontaan. Het noordelijke gebied beslaat Noord-Fennoscandië, Noord-Rusland tot in Siberië. Het zuidelijke gebied omvat de bergstreken van Midden-Europa. Areaalkarakteristiek: 3, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland aan de uiterste rand van het Midden-Europese deelgebied. Waarschijnlijk bij ons verdwenen. De laatste vangsten kwamen uit de jaren veertig (AVR), alle uit Zuid-Limburg. Overal in het omringende gebied alleen gemeld uit bergstreken. In Groot-Brittannië in het noorden en westen, verspreid maar zeer plaatselijk; niet in Ierland (Luff 1998). Niet in Denemarken, behalve in aanspoelsel aan de kust. In Fennoscandië zeer verspreid, in praktisch geheel Noorwegen, Zweden behalve het zuiden, in Finland alleen in het noorden (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland niet in de Noord-Duitse laagvlakte, ook in Westfalen en het Rheinland alleen in de bergen (Horion 1941). In Zwitserland beperkt tot het noorden (Marggi 1992). In België in een klein gebied ten zuiden van Zuid-Limburg in de Ardennen, maar daar weinig waarnemingen na 1950 (Desender 1986). Niet in Vlaanderen.

Status: wellicht uit het gebied rond Zuid-Limburg inmiddels geheel verdwenen. Netolitzky (1913) veronderstelde dat de soort zich vanuit het noorden via het Rijndal naar Midden-Europa heeft verspreid.

bewerkt EC, 12-12-2014
Voor het laatst In Nederland waargenomen in 1949 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.