Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone viervlekpriemkever Bembidion tetracolum

Foto: Dick Belgers

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
tetracolum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In geheel Europa, westelijk Noord-Afrika en Klein-Azië. Niet in het noorden van Fennoscandië en Rusland. Naar het oosten tot in de Kaukasus en Siberië. Geïmporteerd in Oost-Canada (Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: centraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland en alle omliggende landen een zeer gewone soort. Op de Britse Eilanden, inclusief Ierland, algemeen in het gehele gebied (Luff 1998), evenals in Denemarken (Bangsholt 1983). In Fennoscandië vooral algemeen aan de Noorse kust en in het zuiden van Zweden en Finland (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland verbreid in het gehele gebied (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Ook in Zwitserland zeer gewoon, volgens Marggi (1992) daar waarschijnlijk de meest algemene loopkever. In België een van de meest algemene soorten (Desender 1986).

Status: in het gehele gebied sterk vooruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.