Overslaan en naar de inhoud gaan

Brakwaterpriemkever Bembidion maritimum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
maritimum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
maritimum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort met een Atlantische kustverspreiding van Denemarken tot Zuid-Frankrijk. Areaalkarakteristiek: 8, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland liggen de vindplaatsen, behalve sporadische waarnemingen langs de kust van de Noordzee en de voormalige Zuiderzee, vooral in de binnenestuaria van de grote rivieren. Op de Britse Eilanden op diverse plaatsen aan de kusten en binnenestuaria van Wales en Engeland niet zeldzaam, maar zeer plaatselijk in Zuid-Schotland en Ierland (Luff 1998). In Denemarken alleen aan de zuidelijke westkust van Jutland (Bangsholt 1983), het betreft hier alleen recente waarnemingen. Het is niet zeker dat het hier een gebiedsuitbreiding betreft. Niet in Fennoscandië. Aan de Duitse noordkust, plaatselijk en niet algemeen (Horion 1941, 1959, Von Lengerken 1929). Niet in het binnenland van Midden-Europa. In België eveneens langs de kust en landinwaarts in het Scheldebekken (Desender 1986). In Vlaanderen als bedreigd op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Status: Het aantal vindplaatsen is in Nederland en België enigszins achteruit gegaan.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.