Overslaan en naar de inhoud gaan

Bergpriemkever Bembidion monticola

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
monticola [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
monticola [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische, in hoofdzaak montane soort van de Britse Eilanden, Midden-Europa, Zuid-Finland en de Kaukasus. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland alleen in Zuid-Limburg. Op de Britse Eilanden het meest algemeen in Noord-Engeland, verder verspreid in Zuid-Engeland, Wales en zeer plaatselijk in Ierland en Schotland (Luff 1998). In Denemarken zeer zeldzaam, enkele oude waarnemingen uit twee lokaties op Jutland (Bangsholt 1983); als uitgestorven op de Rode Lijst (Jørum 1995). Verder schaarse meldingen van Zuid-Finland en de aansluitende omgeving van Vyborg in Rusland (Lindroth 1985). Incidenteel in Noord-Polen (Burakowski et al. 1973-1974). In Duitsland niet in de Noord-Duitse laagvlakte, maar vooral in het alpengebied (Horion 1941). In het Duitse heuvelland en het middelgebergte zeer plaatselijk. In Baden-Württemberg zou de soort minder zeldzaam zijn, maar hij werd door Trautner (1992b) wel op de Rode Lijst geplaatst. In Zwitserland wijd verbreid, behalve in de hoogste delen (Marggi 1992). In België vooral in het oosten (Desender 1986). In Vlaanderen uitgestorven (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied duidelijk achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.