Overslaan en naar de inhoud gaan

Roodveegpriemkever Bembidion fasciolatum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort van het Midden-Europese bergland; Alpen en Karpaten. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland beperkt fluviatiel. In Zuid-Limburg meest oudere waarnemingen. Recent diverse vindplaatsen langs de grote rivieren, vooral in de omgeving van Arnhem en Nijmegen. Niet op de Britse Eilanden, in Denemarken of België. In Duitsland in het westen zeer zeldzaam. In het Rheinland slechts enkele vangsten en aldaar waarschijnlijk zeer zeldzaam (Horion 1935b, 1937). In Zuid-Duitsland algemener in de Alpen en het middelgebergte (Horion 1941), maar niet in de faunalijst van Baden-Württemberg (Trautner 1992b). Horion veronderstelde dat in West-Duitsland gevonden dieren grotendeels met hoogwater zijn meegevoerd vanaf de Bovenrijn. In Zwitserland wijd verbreid en niet zeldzaam (Marggi 1992). In Frankrijk beperkt tot de bergachtige gebieden (Bonadona 1971).

Status: in Nederland niet achteruitgegaan wegens verschillende nieuwe vindplaatsen, maar mogelijk uit Zuid-Limburg verdwenen.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.