Overslaan en naar de inhoud gaan

Gestreepte priemkever Bembidion striatum

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
striatum [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
striatum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In het grootste deel van Europa, behalve op de Britse Eilanden, Fennoscandië (uitgezonderd één Finse waarneming in aanspoelsel), Noord-Rusland en het zuiden van het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot de Balkan (Joegoslavië, Bulgarije, Griekenland), Klein-Azië en tot Midden-Siberië. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland een fluviatiele verspreiding met als zwaartepunt het gebied van de Nederrijn rond Arnhem. Niet op de Britse Eilanden, in Denemarken slechts één waarneming van 1932 aan de oostkust (Bangsholt 1983). Niet in Noorwegen en Zweden, in Finland twee exemplaren in 1939 aan de zuidkust (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland vooral in de Noord-Duitse laagvlakte en langs de Rijn (Rheinland), maar op veel plaatsen door waterbouwkundige regulering verdwenen (Horion 1937, 1941, Freude et al. 1976). In Midden- en Zuid-Duitsland zeer plaatselijk en zeldzaam (Horion 1941). Voor de omgeving van Berlijn (Barndt et al. 1991) geldt hij als verdwenen en in Baden-Württemberg staat hij op de Rode Lijst (Trautner 1992b). Hij komt in Zwitserland bijna niet voor (alleen oude vangsten), en is mogelijk zelfs geheel verdwenen (Marggi 1992). In Oostenrijk op de Rode Lijst (Franz 1983). Niet bekend uit België.

Status: in ons gebied is sprake van een duidelijke achteruitgang.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.