Overslaan en naar de inhoud gaan

Beekpriemkever Bembidion tibiale

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
tibiale [soort]

Indeling

Trechinae [subfamilie]
Bembidion [genus] (58/54)
tibiale [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. In de bergen van West-, Midden-, en Oost-Europa; niet in het zuiden van het Mediterrane gebied. Naar het oosten tot in Klein-Azië en de Kaukasus. Geïmporteerd in Oost-Canada (Spence 1990). De soort kan niet boreomontaan genoemd worden (Vergelijk Horion 1951). Areaalkarakteristiek: 4, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland alleen in Zuid-Limburg en in het rivierengebied, zeer plaatselijk bij Millingen (KC94) (TG). In Groot-Brittannië eveneens plaatselijk, maar wijd verbreid en soms talrijk, vooral in het noorden en westen (Lindroth 1974, Luff 1998). Niet in Denemarken. Behalve enkele oude waarnemingen uit Zuid-Noorwegen, niet in Fennoscandië (Lindroth 1945, 1985). In Duitsland was de soort volgens Horion (1935b ) in de 19e eeuw verder langs de Rijn verbreid dan in de jaren dertig jaren. Niet in de Noord-Duitse laagvlakte, maar aan praktisch alle bergrivieren en beken in het Duitse middelgebergte en de Alpen (Horion 1941). In Zwitserland in het gehele gebied (Marggi 1992). In België in de Ardennen zeer wijd verbreid (Desender 1986), maar in Vlaanderen als uitgestorven op de Rode Lijst (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: de vindplaats Amsterdam (FU20) uit de lijst van Everts (ongepubl., RMNH Leiden).

Status: in Nederland en de Ardennen niet achteruitgegaan (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.