Overslaan en naar de inhoud gaan

Ovale breedborst Abax ovalis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Abax [genus] (4/4)
ovalis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Abax [genus] (4/4)
ovalis [soort]

Nachtactief. De bijzondere voortplantingscyclus van Abax ovalis, die gedeeltelijk model staat voor meerdere Abax-soorten (Zie Brandmayr 1979), werd uitvoerig onderzocht door Lampe (1975). De volledige ontwikkeling is tweejarig, waarbij de copulatie plaatsvindt in het voorjaar. De mannetjes zijn na 6-8 maanden geslachtsrijp en paren met de dan nog onrijpe vrouwtjes en sterven vervolgens in de zomer. Van de vrouwtjes overleeft meer dan 50% de zomer waarna de eirijping wordt gereguleerd door daglengte, onafhankelijk van het tijdstip waarop de copulatie heeft plaatsgevonden. De ca. 15 eitjes, die tot het uitkomen bewaakt worden, worden vanaf de zomer (augustus-september) gelegd. Na een maand verschijnen de eerste larven. Deze overwinteren in het derde stadium en verpoppen de volgende zomer. De ‘verse’ dieren verschijnen vervolgens vanaf augustus en overwinteren na een korte periode van activiteit. In gevangenschap werd een leeftijd gehaald van drie jaar, maar ook in het veld nemen de vrouwtjes soms meermalen aan de reproductie deel (Lampe 1975, Thiele 1977). De soort eet naast levende prooien (regenwormen) ook aas (Burmeister 1939). De larve is opgenomen in de tabel van Arndt (1991).

Dispersie: brachypteer. Een goede loper, waarbij een snelheid van 9,7 cm per seconde werd gemeten (Thiele 1977). Over het algemeen worden Abax-soorten beschouwd als voorbeelden van K-strategen (zie hoofdstuk 4, blz. 65) met een sterke plaatsbinding en waarbij dispersie een ondergeschikte rol speelt, maar Abax ovalis is in ieder geval minder plaatstrouw dan Abax parallelepipedus (Magura 1995).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.