Overslaan en naar de inhoud gaan

Ovale breedborst Abax ovalis

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Abax [genus] (4/4)
ovalis [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Abax [genus] (4/4)
ovalis [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Naar het zuiden tot Noord-Italië, Albanië en Noord-Joegoslavië. Vanaf Frankrijk, naar het oosten tot Oekraïne, West-Roemenië, West- en Zuid-Bulgarije. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland waarschijnlijk alleen nog in Zuid-Limburg, onlangs diverse waarnemingen bij Epen, Eys, Slenaken en Vijlen. Vroeger ook veel in de bossen bij Gronsveld, maar bij een bemonstering met vangpotten in de jaren tachtig daar niet meer gevangen. Een oude opgave van Velp (FT69/GT06) (RMNH, PJB?) is twijfelachtig. Niet op de Britse Eilanden, in Denemarken en Fennoscandië. In Duitsland, met uitzondering van het noordoosten en de Noord-Duitse laagvlakte (behalve één waarneming bij Bremen (Mossakowski 1991)), niet zeldzaam en vaak algemener dan Abax parallelus (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Nordrhein-Westfalen, niet in het laagland. Wel op de Lüneburgerheide bij Hannover. In Zwitserland in de gehele noordwestelijke helft van het land (Marggi 1992). In België min of meer beperkt tot het oosten, voornamelijk in het hoge deel (Desender 1986), in Vlaanderen zeldzaam (Desender et al. 1995).

Niet opgenomen: de melding van het Aamsveen bij Enschede (LC68).

Status: in Nederland en België is het aantal waarnemingen ongeveer gelijk gebleven.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.