Overslaan en naar de inhoud gaan

Gewone breedborst Abax parallelepipedus

Foto: Tim Faasen

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Abax [genus] (4/4)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort met de grootste verspreiding van alle Abax-soorten. Van Denemarken tot Noord-Spanje. Vanaf de Britse Eilanden, naar het oosten tot West-Rusland en Roemenië. Zuidelijk tot Zuid-Italië, Albanië en Servië. Geïntroduceerd in Oost-Canada (Spence 1990). Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral verbreid in de bossen van Limburg, Midden- en Oost-Nederland, vrij talrijk. Op de Britse Eilanden, inclusief Ierland, wijd verbreid, in het noorden van Groot-Brittannië vooral in het westen (Lindroth 1974, Luff 1998). In Denemarken niet zeldzaam in het oosten, ontbrekend in West- en Noord-Jutland (Bangsholt 1983). In Scandinavië alleen in het uiterste zuiden (Lindroth 1986). In Duitsland overal (Horion 1941, Trautner & Müller-Motzfeld 1995). Vooral in West- en Midden-Duitsland niet zeldzaam. In Zwitserland zeer wijd verbreid en talrijk (Marggi 1992). In België vrij homogeen over het land verspreid (Desender 1986).

Status: in Nederland is het aantal waarnemingen stabiel, in Denemarken en België iets gestegen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.