Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruine bontloper Acupalpus brunnipes

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Acupalpus [genus] (7/7)
brunnipes [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. In hoofdzaak West-Europa, Noord-Afrika en de Azoren. Naar het oosten tot Oekraïne en Griekenland. Areaalkarakteristiek: 9, Nederland: submarginaal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer verspreid, slechts incidenteel waargenomen. Op de Britse Eilanden alleen zeer plaatselijk in Zuid-Engeland, recent alleen van Dorset (Luff 1998), op de waarschuwingslijst (Hyman 1992). Niet in Denemarken. In Fennoscandië alleen incidenteel in het zuiden van Zweden (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland zeldzaam maar verbreid, vooral in veengebieden, met name in het Rheinland (Horion 1941, 1954). Niet op de faunalijsten van Berlijn (Barndt et al. 1991) en Bremen (Mossakowski 1991), wel op de Rode Lijsten van Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Thüringen, Bayern en Baden-Württemberg (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Zwitserland slechts één waarneming (Marggi 1992), aldaar op de Rode Lijst. In België vooral vroeger tamelijk verbreid, recentelijk alleen in het noorden; op de Rode Lijst van Vlaanderen (Desender et al. 1995).

Status: het aantal waarnemingen van deze soort is met name in België duidelijk teruggelopen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.