Overslaan en naar de inhoud gaan

Moerasbontloper Acupalpus dubius

Foto: Dick Belgers

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Acupalpus [genus] (7/7)
dubius [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Europese soort. Van West-Europa via Midden-Europa, naar het oosten tot Estland en de Kaukasus. Ook op Sicilië, Madeira en de Azoren. Areaalkarakteristiek: 2, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Europa

In Nederland zeer verspreid, zonder duidelijk patroon. Vrijwel niet in de kleigebieden (o.a. Reclaire & van der Wiel 1946). Op de Britse Eilanden de meest algemene soort van het genus, verbreid tot Yorkshire, noordelijker zeer plaatselijk (Luff 1998). Slechts zeer weinig Schotse en Ierse waarnemingen. In Denemarken zeer zeldzaam, slechts enkele waarnemingen (Bangsholt 1983). In Zweden zeer plaatselijk in het zuiden, maar soms in aantal, verder niet in Fennoscandië (Lindroth 1945, 1986). In Duitsland verbreid o.a. in veengebieden in het Rheinland (Horion 1941, 1954, 1957). In Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b) op de Rode Lijst, evenals in de meeste andere gebieden (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In Zwitserland pas vanaf 1946 bekend, weinig waarnemingen, van Genève tot aan de Bodensee (Marggi 1992). Op de waarschuwingslijst in Zwitserland. In België verbreid in het westen, maar zeldzaam in het noordoosten en praktisch ontbrekend in het zuidoosten en Luxemburg (Desender 1986).

Status: het aantal vindplaatsen in Nederland en het omliggend gebied is gemiddeld vrij stabiel gebleven.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.