Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogveensnelloper Agonum munsteri

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
munsteri [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Volgens Lindroth (1986) een soort van de noordelijke naaldboszone in Europa. Het centrum van het verspreidingsgebied ligt zeer noordelijk, de zuidgrens ligt bij Nederland, Noord-Duitsland en Estland. Verder nagenoeg beperkt tot Fennoscandië en Noordwest-Rusland. Areaalkarakteristiek: 1, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland slechts relatief oude vangsten. In de jaren twintig gevonden door Reclaire, Van der Wiel, Klynstra en vele anderen bij Hilversum en bij Winterswijk. In 1943 werden nog eens enkele exemplaren bij Hilversum aangetroffen. Later door Den Boer in 1959 gevangen in een veenterrein in Drenthe, bij de bemonsteringen van het Biologisch Station te Wijster. Niet op de Britse Eilanden. In Denemarken recent in Zuid-Jutland (Kongens Mose) in aantal aangetroffen (Lind-roth 1986, Jørum & Mahler 1987), als bedreigd op de Rode Lijst (Jørum 1995); nog niet genoemd in Bangsholt (1983). Van Noorwegen en Zweden zijn slechts incidentele vangsten bekend. In het zuiden van Finland wat algemener, maar steeds zeer plaatselijk en zeldzaam. In Duitsland door Horion (1941) slechts als betrouwbaar gemeld voor het Ohmoor bij Hamburg (1920, herontdekt in 1974 door Mossakowski). Daarna is hij in verscheidene venen in Schleswig-Holstein gevangen (Mossakowski 1978) zoals: Duvenstedter Brook (Lohse 1954), Kaltenhofer Moor bij Kiel (Mossakowski 1964), Salemer Moor (Ziegler 1973), in Niedersachsen in het Gildehauser Venn (1976-77) (FW, WGR) en uit de Esterweger Dose (1969-70) (WGR), de laatste twee vangsten kwamen uit formalinevallen. Het verspreidingsbeeld sluit hiermee goed aan bij de Nederlandse waarnemingen. Zuidelijker niet gevangen. Het is absoluut niet zeker dat de soort uit ons land verdwenen is. Niet in België.

Status: Bij ons mogelijk geheel verdwenen. Mossakowski (1978) bericht dat, nadat duidelijkheid was verkregen over de oecologie, hij zeer regelmatig op de geëigende plaatsen in het noorden van Duitsland gevonden werd.

bewerkt EC, 12-12-2014
De laatst geverifieerde waarneming uit Nederland werd gedaan in 1959 (Vorst, 2010).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.