Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwarte snelloper Agonum nigrum

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
nigrum [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
nigrum [soort]

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

West-Palearctische soort. Voornamelijk Zuidwest-Europa, in Noordwest-Europa naar het oosten tot West-Duitsland, in Frankrijk slechts zelden ten oosten van de Parijse meridiaan, behalve in het noorden (Jeannel 1941-1942). De opgave voor Oostenrijk (Neusiedler See) wordt door diverse auteurs betwijfeld. Niet in het Alpengebied en niet in Zwitserland (Marggi 1992). Hij heeft een zeer uitgebreide verspreiding langs de Middellandse Zee, tot in het Midden-Oosten. Areaalkarakteristiek: 6, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland zeer zeldzaam, nagenoeg beperkt tot de kust en Zuid-Limburg, van beide gebieden zijn recente waarnemingen bekend, zie o.a. Berger & Poot (1972). Op de Britse Eilanden, inclusief Ierland, zeer plaatselijk en vooral aan de kusten van Wales, Engeland van East Anglia tot Cumbria en Zuidwest-Schotland, maar ook verspreide binnenlandse vangsten, noordelijk tot Yorkshire (Luff 1998). Hyman (1992) plaatst hem op de waarschuwingslijst. Niet in Denemarken en Fennoscandiƫ. In Duitsland alleen in het westen enkele opgaven uit Niedersachsen en het Rheinland (Horion 1941) en verder waarschijnlijk beperkt tot de Elzas in Frankrijk (Bonadona 1971). Niet in Zwitserland (Marggi 1992). In Belgiƫ aanzienlijk frequenter waargenomen dan bij ons al betreft het hier veel oudere waarnemingen (Desender 1986). Zeldzaam in Vlaanderen (Desender Et Al. 1995).

Status: in Nederland en Belgiƫ zeer waarschijnlijk zeldzamer geworden (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.