Overslaan en naar de inhoud gaan

Agonum impressum

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
impressum [soort]

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)
impressum [soort]

Voorkomen

StatusExoot. Incidentele import, geen voortplanting. (2d)
Habitatland
ReferentieLijst van afgevoerde soorten. In: Catalogus van de Nederlandse kevers
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa een oostelijke verspreiding, met uitlopers tot Nederland en Noordoost-Frankrijk. Naar het oosten tot Tibet en Japan. Volgens Horion (1941) ook in Noord-Amerika. Dit kon echter niet worden teruggevonden in de werken van Ball (1960), Erwin et al. (1977) en Spence (1990). Areaalkarakteristiek: 7, Nederland: marginaal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland slechts enkele oude waarnemingen en waarschijnlijk nooit gevestigd. Klynstra (1939) betwijfelde de juistheid van de opgave voor de Nederlandse fauna, en Reclaire & Van der Wiel (1946) verklaarden de soort voorlopig als vervallen. Later bevestigde hij de determinatie van een vangst van Van Roon bij Eindhoven (Klynstra 1951); maar waarschijnlijk is ook deze vindplaats twijfelachtig en derhalve niet in de kaart opgenomen. Op de Britse Eilanden en in Denemarken komt de soort niet voor. In Fennoscandië alleen in het uiterste oosten (Lindroth 1986). In Duitsland verbreid maar pleksgewijs, met grote gaten in het verspreidingsgebied en steeds zeer zeldzaam en incidenteel (Trautner & Müller-Motzfeld 1995). In het Rheinland slechts één vangst (Horion 1941), niet op de faunalijsten van Bremen (Mossakowski 1991), Berlijn (Barndt et al. 1991) en Baden-Württemberg (Trautner 1992b). In Zwitserland verscheidene vangsten, maar slechts enkele van na 1950, op de Rode Lijst (Marggi 1992). Marggi meldde enkele waarnemingen uit Bayern en Oostenrijk. Niet in België.

Status: over de status van deze soort bestaat nog geen duidelijkheid. Mogelijk was de conclusie van Reclaire & Van der Wiel (1946) juist, en behoort hij uit de Nederlandse fauna geschrapt te worden.

bewerkt EC, 7-12-2014
Muilwijk & Felix (2004) plaatsen de soort uiteindelijk op de lijst van niet-inheemse soorten.

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.