Overslaan en naar de inhoud gaan

Zespuntsnelloper Agonum sexpunctatum

Foto: Henk van Woerden

Indeling

Harpalinae [subfamilie]
Agonum [genus] (20/18)

Voorkomen

StatusOorspronkelijk. Minimaal 10 jaar achtereen voortplanting. (1a)
Habitatland
ReferentieCarabidae. In: Catalogus van de Nederlandse kevers (Coleoptera)
ExpertTurin, H.

Areaal

Palearctische soort. In Europa alleen niet in West- en Noord-Fennoscandië en het extreme zuiden. Vooral in Midden-Europa algemeen en talrijk (Marggi 1992). Naar het oosten tot het Amoergebied. Areaalkarakteristiek: 5, Nederland: subcentraal.

Verspreiding in Nederland

In Nederland vooral in het midden en oosten van het land, in de zand- en hoogveengebieden. Op de Britse Eilanden, noordelijk tot Zuid-Yorkshire (vóór 1970 ook in Cumbria), door Hyman (1992) op de waarschuwingslijst geplaatst; niet bekend van Schotland en Ierland (Luff 1998). In Denemarken verbreid en niet zeldzaam (Bangsholt 1983). In Fennoscandië zeer verbreid, tot boven de poolcirkel, maar niet in het westen van Noorwegen en het hoge noorden, ook algemeen in Finland, maar niet op het schiereiland Kola (Lindroth 1945, 1986). In geheel Duitsland, plaatselijk algemeen (Horion 1941). In alle Midden-Europese landen verbreid en niet zeldzaam, ook in het Zwitserse Alpengebied (Marggi 1992). In België in het hele land (Desender 1986). In Vlaanderen wellicht achteruitgaand (Desender et al. 1995).

Status: in Nederland en het omliggend gebied is het aantal vindplaatsen stabiel gebleven of licht afgenomen (Desender & Turin 1986, 1989).

Bron

Auteur(s)

Turin, H.

Publicatie

  • Turin, H. 2000. De Nederlandse loopkevers, verspreiding en oecologie (Coleoptera: Carabidae). Nederlandse Fauna 3: 1-666. Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis, KNNV Uitgeverij & European Invertebrate Survey-Nederland, Leiden.